1951’de Pakistan’ın Dipalpur şehrinde doğdu. Londra Şehir Üniversitesi’nde fizik ve bilişim bilimi okuduktan sonra 1974’te King Abdul Aziz Üniversitesi bünyesindeki Hac Araştırma Merkezi’ne katıldı.
1978’de, Nature Dergisi’nin “Müslüman Dünyası” muhabiri oldu. 1990’ların sonunda Londra’ya dönerek Middlesex Üniversitesi’nde Bilimsel Araştırmalar dalında; 1999’da ise Londra Şehir Üniversitesi’nde Post-Kolonyal Araştırmalar dalında Ziyaretçi Profesör olarak görev yaptı.
Hızla ilerleyen akademik kariyerinin yanı sıra Ziauddin Sardar, New Scientist, New Statesman ve Futures gibi birçok dergide köşe yazarlığı, danışmanlık, editörlük ve yayıncılık yaptı. Ayrıca, İngiltere BBC ve Channel 4 kanalları için birçok televizyon programı yazdı ve sundu. 2006’da İngiltere Eşitlik ve İnsan Hakları Konseyi’ne komisyon üyesi olarak atandı. 2009’da İngiltere Müslüman Enstitüsü’nü tekrar açtı ve enstitünün başına geçti.
Islam ve güncel kültürel konularında öncü bir yazar olarak kabul edlien Sardar 50’ye yakın kitap yazdı. Bu kitaplar arasında uluslararası en çok satan kitaplar arasına giren Amerika’dan Neden Nefret Ediliyor? (Why Do People Hate America?) (2002), şehir kitapları kategorisinde oldukça övülen iki kitap The Consumption of Kuala Lumpur (Kuala Lumpur’un Tükenişi) (2000) ve Mecca: The Sacred City (Mekke: Kutsal Şehir) (2014) bulunuyor. Sardar, Mecca: The Sacred City ile 2014’te Lahor Edebiyat Ödülleri birincilik ödülünü ve kurgusal olmayan düzyazı dalında Ramnath Goenka Gazetecilikte Üstün Başarı ödülünü kazandı. Bunların yanında iki kitaplık otobiyografi serisi Cenneti Arayan Adam (Desperately Seeking Paradise: Journeys of a Sceptical Muslim) ve Balti Britain: A Provocative Journey Through Asian Britain (Balti Britanya: Asya Britanyasından Geçen Provokatif Bir Yolculuk) dünya çapında övgü aldı.
Ziauddin Sardar’ın birçok konuda kaleme aldığı makale, belgesel ve kitaplarından bazıları aşağıda yer almaktadır.
The Future of Muslim Civilization (1979), Colonising the Future: The “Other” Dimension of Future Studies (1993), Yeni Başlayanlar İçin Hz. Muhammed (Introducing Muhammad) (1994), Barbar Denen Ötekiler (Barbaric Others) (1993), Islamic Futures: The Shape of Ideas to Come (1995), “Shape of Islam” (1998), Kaos ve Düzensizlikteki Düzeni Anlamak İçin Çizgibilim (Chaos for Beginners) (1998), “Battle for Islam” (BBC, 2005), Welcome to Postnormal Times (2010), Kur’an’I Okumak (Reading the Qur’an) (2011).